Heli Hokkanen: Kyllä köyhää kyykytetään

Miten oli mahdollista, että Kelalle siirretty toimeentulotuki ruuhkautui noin pahasti? Selityksiä on monia ja riippuu siitä, ketä kuuntelee. Nythän kysymys on perustoimeentulotuesta, joka on viimesijainen tuki hakijalle. Edelleen kunnan sosiaalitoimistosta haetaan täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea, jota myönnetään harkinnan mukaan.

Näin uutisen jossa hakija sanoi, että ennen riitti yksi hakemus, mutta nyt pitää täyttää 11- 12 lomaketta. Jäin tuota ihmettelemään, miksi? Kelan sivuilla on tasan tarkkaan yksi hakemus. Ei sosiaalitoimistoonkaan tarvittu enempää. Liitteet on toki toimitettava ja tämän tietävät ainakin ns. vanhat hakijat. Kelan sivuilla ohjeistetaan hakemaan muita tukia ennen toimeentulotukea, esim. asumistukea. Sen jälkeen vasta toimeentulotukea koska asumismenot ja tulot huomioidaan laskelmassa. Tässä tapauksessa ei napsahda toimeentulotuki seitsemässä päivässä tilille niin kuin laki määrää. Täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea varten tarvitaan ensin Kelan päätös perustoimeentulotuesta.

Ei ihme, jos järjestelmä tökkii. Herää kysymys, miten tähän tilanteeseen Kelassa oikeasti valmistauduttiin? Peruslaskelman laatiminen ei mielestäni ole rakettitiedettä. Järjestelmään syötetään perustiedot ja lopputulos on välittömästi nähtävillä, onko edellytyksiä perustoimeentulotukeen vai ei.

Toivon tämän asia tulevan kuntoon mahdollisimman nopeasti. Pelottaa vain mitä tapahtuu, kun SOTEen mennään, miten sitten on sukset sekaisin?

Heli Hokkanen
Ähtäri