Toive Tynjälä: Loppukiri alkoi – vai alkoiko?

Piiritoimisto on ottanut kunnia-asiakseen, jotta sosialidemokraatit menestyvät kuntavaaleissa Pohjanmaalla. Lähes jokaisena viikkona on tullut muistutus. Ilmajoellakin ensimmäiset suostumusallekirjoitukset kirjoitettiin runsas vuosi sitten. Mutta aina se kiri jää viimeiselle viikolle.

Ottakaa puolueosastojen johtokuntien kaikki jäsenet nyt onkeenne ja pyydystäkää. Jokaisella on paljon tuttuja eri harrastuspiireissä, vaikka ei itse enää työelämässä olisikaan. Jos tuntuu, ettei itse uskalla ottaa yhteyttä, anna nimi puheenjohtajalle, niin hän kysyy.

Olen johtokunnalle valistanut, nykymäärällä menetämme puolet lautakunta- ja kunnanhallituspaikoista sekä valtuuston varapuheenjohtajuuden. Tätähän sinäkään et halua. Sinunkin lautakuntapaikkasi on siis vaarassa. Saadaanko edes kaikkiin johtokuntiinkaan enää paikkaa? Vavisuttaa Ilmajoella.

Kuntavaalien ehdokashankinnan viimeinen kiriviikko on jo alkanut. Vain määrällisesti vahvan ehdokaslistan myötä meillä on mahdollisuus menestyä kuntavaaleissa. Ehdokkaita eri kunnissa tarvitaan vielä ja siksi pyydämme juuri sinun apuasi, näin kirjoittaa toiminnanjohtaja. Myös puolueen puheenjohtaja on samalla asialla kirjelmöimässä.

Ilmajoella olemme tehneet tässä ohessa myös jäsenhankintaa ja siinä onnistuttukin. Muutamat nimet niin ehdokkuudesta kuin jäsenyydestäkin vielä puuttuvat.

Minulla on ollut ilo tehdä ehdokashankintaa vuodesta 1970 lähtien. Ei se tällä kerralla ole yhtään sen vaikeampaa kuin aikaisemmin. Pitää vain miettiä, että ketähän minä seuraavaksi puhuttelen. Ensiksi aina sanotaan, emmä kerkiä. Sitä ei tarvi edes ajatella, miten paljon ehdokkuus vie aikaa. Se on ihan itsestä kiinni. Yleensähän puolueosasto tekee vaalimarkkinoinnin. Jos haluaa mennä makkarakojulle tai vaalipaneeliin kuuntelemaan, sekin on aivan itsestä kiinni.

Kaikkein eniten minua hermostuttaa sellaiset istuvat valtuutetut, joita pitää rukoilla. Olen joskus takavuosina esittänyt, että istuva pääsee tuleviin vaaleihin ehdokkaaksi, jos hän hankkii viisi ehdokasta. Vähempikin toki riittää, mutta kun ei edes vaivauduta paria kosiskelemaan.

Sanotaan myös, etten halua täyte-ehdokkaaksi. Näin sanoi hiljattain eräs puoluetyössä juuriaan myöten oleva toveri. Kun vielä nykyjuonne näyttää siltä, ettei lautakuntapaikkoja heru muille kuin ehdokkaana oleville, kukaan ei siis ole täyte-ehdokas. Jokaisen ääni koko potissa on tärkeä.

Ja mitä sitten tulee lautakunta- ja johtokuntatyöskentelyyn. Niissä saa omat ajatukset paljon helpommin läpi kuin pienen ryhmän edustajana kunnanhallituksessa tai kunnanvaltuustossa. Tämän kannattaa jokaisen muistaa!

Mitä se ehdokkuus siis voi tuoda vähäisen työn ja ajanhukan edestä. Demareille avautuu vaalituloksen mukaan paikkoja ylikunnallisiin (JIK, Maakuntaliitto, Eskoo jne.) palveluyhtymiin, valtakunnallisiin (KEVA) luottamustehtäviin, jopa Kuntaliittoon. Ehdokkaille, jotka ahkerasti harrastavat itsensä kehittämistä puoluepiirin koulutustilaisuuksissa, voi avautua paikka puoluehallitukseen tai puoluevaltuustoon. Nämä paikat ovat tosi päätöspaikkoja. Matias Mäkynen näyttää pohjalaisten suuntaa hallituksessa ja kolme toveria puoluevaltuustossa.

Härmässä hypätään kouluttautumassa usein. Yksi siellä usein käynyt sanoi, että on hyvä kuulla naapurien ideoita oman yhdistyksen toimintaan ja nähdä tuttuja, joita joka kerta ilmaantuu lisää! Ja mitenkä ne toverit, joita ei Härmässä näy, tai eivät lue Demokraattia, osaavat viedä sosialidemokratian oman kunnan päätöksentekoon. Silloin helposti oma etu on tärkeintä.

Jos et itse ole vielä antanut suostumusta kuntavaaliehdokkaaksi, pohdi sitä vakavasti!

Toive Tynjälä
Ilmajoki