Aarne Heikkilä: Missä valta?

Blogi, Yleinen 09:02

Maakuntahallinnon toteuttaminen on ollut keskustalle satavuotinen unelma. Sipilä tyydytti kenttäväkensä ajamalla nyt tämän hallintomallin läpi. Mutta mitä tästä kansanvallalle ja kuntien itsehallinnolle seuraa?

Kokoomus hyväksyessään maakuntahallinnon ajoi VM:n ja STM:n virkamiesten tukemana sellaisen maakuntahallinnon, ettei sille mitään oleellista päätösvaltaa jää.

Valtiovalta tiukasti tulee ohjaamaan maakuntia taloudellisesti. Maakunnat eivät saa tehdä alijäämää, sillä rahalla on toimittava sotessa minkä on valtiovalta myöntänyt. Investoinneistakin päätetään valtioneuvoston tasolla. VM on aina halunnut laittaa kuntien menot kuriin, nyt se onnistui, säätely viedään huippuunsa maakunnissa ja kunnille säädetään verokatto. Ei kai sellainen kuntien itsehallintoon kuulu. Maakunta päättää vain järjestämisestä myönnettyjen rahojen puitteissa. Tuotannossa ei demokratiaohjausta ole, se on virkamiesvaltaa.

Omistusjärjestelyistä päättää valtakunnallinen yhtiö, samoin tietohallinnosta ja henkilöstöasioista sekä hankinnoista. Ei siinä organisaatiossa pientuottajille mitään tilaa tule jäämään.

Tämä on kova kuntauudistuspaketti, paljon kovempi kuin kuntien yhteistyön kautta tehdyt kuntauudistukset joissa päätösvalta ja rahat olisivat säilyneet samoissa käsissä. Eikä tehtävien siirto tähän lopu. Koulutus, lukion ja ammatillisen koulutuksen osalta seuraa nopeasti perässä.

Kyllä kuntien luottamushenkilöt ovat kunnissa ihmeissään kun tulevat huomaamaan, että päätösvalta on oleellisesti kaventunut ja voimavarat elinvoiman kehittämiseen ovat hyvin pienet. Lisäksi turhautumista alkaa tulla kun pienissä kunnissa valtuustot kokoontuvat pari kertaa vuodessa päättämään talousarviosta ja tilinpäätöksestä. Isoimmissakin kunnissa valtuuston kokousten määrä tulee puolittumaan.

Vapaus valita on näennäistä sekin. Kun valitset jonkun tuottajan olet sitten siinä ainakin vuoden kiinni, vaikka palvelutaso ei valitsijaa tyydyttäisikään. Kun mennään yhtiöiden mailmaan niin se on täysin arvaamaton tie. Onko kenelläkään kokonaisvastuu hallussa, miten sosiaali-ja terveyspuolen yhteistyö toimiin kitkattomasti. Hämärtyykö täysin se tavoite, että kaikille kyetään takaamaan laadukkaat ja hyvät palvelut asuinpaikasta riippumatta. Miten tavoiteltujen 3 miljardin säästöjen tulee käymään, on aiheellista kysyä, onko niin että etumerkki onkin plus eikä miinus?

Järjestelmästä tulee niin sekava, ettei sitä kukaan tule hallitsemaan, vähiten asiakas joka on jo aikaa pudonnut ulos koko prosessista. STM tulee tiukasti pitämään näppinsä ohjauksessa, joka merkitsee nopeasti palveluverkon supistamista. Jota asiakkaiden parhaaksi perustellaan korkealla laadulla ja osaamisella.

SDP:n esittämä vaihtoehtomalli on paljon selkeämpi ja paremmin toteutettavissa kuntalain pohjalta ja takaa päätösvallan säilyttämisen paikallistasolla. Tämän luulisi kansanliikkeeksi itseään kutsuvan keskustaa kiinnostavan, ennenkuin tapahtuu kohtalokas virhe ja Suomi on myyty kansainvälisten suuryritysten hallintaan , joiden verot vielä pakenee veroparatiiseihin.

Perussuomalaiset eivät ole mitään linjaa kyenneet tuomaan esiin, äänettöminä yhtiömiehinä ovat vain vierestä seuranneet, kuinka suomalaisten veroeuroja ohjataan kansainvälisille toimijoille, vailla demokraattista ohjausta.

Kuntapäättäjät. Nyt on aika toimia, lausunnot lakipaketista antaa siihen oivan tilaisuuden, kunhan se nyt saadaan ensin lausuntokierrokselle.

Aarne Heikkilä
Seinäjoki