Aira Helala: Vanhuspalvelut koekentällä

Blogi, Yleinen 08:38

Ei mene viikkoa ettei mediassa ole uutista, joka jollainlailla on kytköksissä tulevaan sote- ja maakuntauudistukseen. Erilaisissa kokoonpanoissa mietitään, miten tulevaisuudessa vastataan kuntalaisten tarpeisiin. Sairaaloiden päivystys-statuksesta puhuttaessa on tuotu esille, kuinka pienessä määrin ne loppuviimein vaikuttavat ”tavallisen” kuntalaisen elämään. Näin varmaan on.

On ryhmä, joita tämä uudistus varmasti koskee. Vanhukset ja vanhuspalvelut. Kuntatasolla ollaan jo muutamia vuosia tehty muutoksia, jotka kaikki tähtäävät siihen, että ikäihmisten paikka on kotona. Kuulostaa hyvältä, näin äkkiseltään ajateltuna. Kun palvelutaloja alettiin rakentamaan, ajateltiin että vanhukset saisivat turvallisen kodin viimeisiksi elinvuosiksiin. Oli pienoinen lottovoitto, jos paikan sai.

Nyt ollaan tilanteessa, että kaikki palvelutalot tullaan muuttamaan tuetun palveluasumisen malliin. Se tarkoittaa sitä, ettei vanhus voisi asua palvelutalossa, kuin siinä tapauksessa ettei kotipalveluiden tarjoama hoito ole riittävä. Tuetussa palveluasumisessa vain käydään ja palataan kotiin.

Onko ajateltu lainkaan miten vanhus kokee tällaisen rumban. Kun on heidän kanssaan keskustellut, on monesti kuultu sanottavan …ei mun takia tartte, kyllä mä tuun toimeen…niillä on niin kiirekin, etten viittiny pyytää/kysyä….eli heillä olisi koko ajan tunne, että on jonkun toisen tiellä tai vie paikan joltain toiselta. Toisekseen onko mietitty, millaisia lisäkustannuksia siitä koituu. Eihän sitä omaa kotiaankaan voi pois laittaa, kun sinne ollaan todennäköisesti siirtämässä jollain aikavälillä.

On varmaan laskettu, että kotipalvelut on kunnille edullisempi tapa hoitaa ikäihmiset. Jos tämä on suuntaus, niin kotipalveluihin jouduttanee tulevaisuudessa satsaamaan entistä enemmän. Ennen kaikkea ennaltaehkäisevään kuntoutustoimintaan yhdessä muiden tahojen kanssa. Myös henkilökuntaan on satsattava, että jatkossakin meillä on hoitajia, jotka jaksavat tehdä sitä työtä.

Olisiko jälleen aika keskustelulle siitä, mitä on ihmisarvoinen vanhuus ja miten päättäjät sitoutetaan tekemään päätöksiä, jotka oikeasti tukevat tätä näkemystä. Kyse on arvoista.
Aira Helala
pääluottamusmies / Jhl
Vaasa