Harry Wallin: Maakuntien junaliikenne tarvitaan jatkossakin

Kirjoittaja:

Julkaistu:

Kategoria:

,

Liikenneministeriö julkisti tiistaina tiedotteen junaliikenteen osto- ja velvoiteliikenteen muutoksista 27.03.16 alkaen. Tiedote on karua tekstiä, sillä hallitus aikoo lopettaa liikennöinnin kokonaan mm. Tampere-Keuruu, Jyväskylä-Haapamäki-Seinäjoki ja Joensuu-Nurmes reiteiltä. Lisäksi junavuoroja vähennetään useilta rataosilta mm. Seinäjoki-Rovaniemi. Samanaikaisesti eduskunta on investoinut satoja miljoonia euroja Pohjanmaan rataan mm. kaksoisraide Seinäjoki-Lapua ja Kokkola-Ylivieska välille. Sain eduskunnan kyselytunnilla kysyä aiheesta liikenneministeri Berneriltä. Tuntuu niin uskomattomalta, että keskustalaisen liikenneministerin aikana lakkautetaan maakuntien Suomesta lähes kokonaan junien poikittaisliikenne. Lakkautettavilla vuoroilla tehdään yhteensä 550 000 matkaa vuodessa ja junaliikenne loppuu kokonaan 28 asemalta.

Kolmenkymmenen vuoden veturinkuljettaja työuran aikana ajoin useasti mm. Seinäjoelta Haapamäen kautta Jyväskylään. Junayhteys palvelee opiskelijoita, eläkeläisiä ja työssä kävijöitä. Liikenneministeri Berner kertoi, että liikenneministeriö selvittää korvaavan bussiliikenteen käynnistämistä. En kuitenkaan usko, että pelkällä bussiliikenteellä voidaan korvata lakkautettavia junavuoroja. Ähtärin ja Alavuden kaupungille junavuorojen lakkauttaminen olisi todella huono asia. Kaupungin asukkailla olisi käytännössä mahdollisuus jatkossa käyttää vain omaa autoa ja Tuurin kauppakeskukseen ja Ähtärin eläinpuistoon ei enää pääsisi junalla. Myös Seinäjoki ratatien solmupaikkana heikentyisi, kun matkustajat ovat vaihtaneet pääradan juniin. Lisäksi henkilöliikenteen loppuminen lopettaisi myös radan kunnossapidon, jolloin se lopettaisi myöhemmin tavaraliikenteen. Tulevaisuudessa rataa tarvitaan mm. Äänekosken sellutehtaan puukuljetuksiin.

Mitä tilanteessa olisi tehtävissä? Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Vaasan vaalipiirin kansanedustajat pitivät yhteisen kokouksen ja päätimme ryhtyä selvittämään asiaa. Ensimmäisenä tapaamme ministeriön virkamiehiä ja VR:n johtoa. Lisäksi maakuntaliitot ovat heränneet ja ministeri Bernerin kanssa on sovittu tapaaminen. Todellisuudessa ratkaisu on nyt eduskunnan käsissä, sillä ministeri Berner esiintyi kyselytunnilla jyrkkänä asiasta. Eduskunta aloittaa talousarviokäsittelyn valiokunnissa lokakuussa ja junien ostopalvelumääräraha tulee valtiovarainvaliokunnan liikennejaoston käsittelyyn, jossa olen jäsenenä SDP:n valiokuntavastaavana. Kansanedustaja voi yksin tai yhdessä tehdä talousarvioaloitteita. Ehdotin yhteistapaamisessa, että tekisimme yhteisen aloitteen, jos asia ei muutoin ratkea. Tähän asti eduskunta on joka vuosi lisännyt hyvin perusteltuja määrärahoja talousarvioon. Yhdessä voimme saada muutoksen aikaan ja torjua 570 työntekijän irtisanominen VR:ltä.

Harry Wallin
kansanedustaja
Seinäjoki