Joanna Silver: Jääkö meiltä huutaessamme jotain huomaamatta?

Blogi, Yleinen 08:30

Kesäkuun kolumnini päätin sanoihin ”Hei siskot ja veljet! Nyt on taas aika olla yhdessä rintamassa ja puolustaa heitä, joita meidän kuuluukin.” Kolumnissa totesin, että ihmiset ovat menneet lukkoon, eivätkä osaa pitää puoliaan kun hallitus moukaroi.

Syksyn aikana ihmiset ovat heränneet ja ovat osallistuneet mielenilmaisuihin hallituksen leikkauksia vastaan. Erityisesti ihmiset ovat heränneet vastustamaan maahanmuuttopolitiikkaa ja pakolaisvirtaa.

Tämä syksy jää historiaan poliittisella rintamalla. Kansa on herännyt ja vastakkainasettelu on ollut hurjaa. Mm. minun ja monen muun poliitikon yli puoluerajojen poliittinen ura on luvattu tuhota, on uhkailtu, on jaettu kotiosoitteita ja kiihotettu ihmisiä ovillemme. Ovatko mitkään asiat ja päätökset saanut näin kiihkeästi palstatilaa kuin pakolaistilanne ja vastaanottokeskusten perustaminen. Tunnustan, että provosoidun siitä, että meitä vastaanottokeskusten kannattajia syytetään siitä, ettemme välitä suomalaisista lapsista, nuorista, vanhuksista, vammaisista ja erityisesti syrjäytymisvaarassa olevista tai jo syrjäytyneistä. Itse olen kuitenkin kouluttautunut juuri sosiaalialalle pitämään jokaisen ihmisen puolta. Kaikenikäisiä ja erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä ajattelen niin työssäni kuin politiikkaa tehdessäni. Ne jotka hyökkäävät eettistä ajatustani vastaan, eivät ole edes kysyneet, miksi minä kannatan vastaanottokeskuksia.

Nyt halutaan pitää suomalaisten puolia ja hoitaa suomalaisten asiat kuntoon. Olen tästä kovin hyvilläni, mutta en ole vielä nähnyt konkreettisia ehdotuksia. Toivon sen tarkoittavan tasavertaisuutta ja oikeudenmukaisuutta aivan jokaiselle (lue romanit, saamelaiset, homot jne).

Pakolaispolitiikan vastustamisen alle on jäänyt nyt moni muu tärkeä asia. Kuinka moni tietää, millaisia otsikoita hallitusohjelmassa 2015 on? Otsikoita on kaksitoista (12). Maahanmuutto ja pakolaispolitiikka ovat juuri kahdennentoista otsikon alla, joka kokonaisuudessaan on Sisä- ja oikeusasiat sekä maahanmuuttopoliittinen linjaus, tämän otsikon alla on yhteensä kuusi (6) alaotsikkoa. Ralph Waldo Emerson on osuvasti sanonut, että Sinä huudat niin kovin sitä, mitä olet ja mihin pyrit, että en tahdo oikein kuulla mitä sanot.” Minä haluaisin kuulla sinut ja löytää kanssasi oikean tavan toimia.

Jokaiselta löytyy omat osaamisvahvuudet ja mielenkiinnon kohteet. Itse pidän hallitusohjelman otsikoita 3. Kestävä kasvu ja julkinen talous, 4. Työllisyys ja kilpailukyky, 5. Osaaminen ja koulutus sekä 6. Hyvinvointi ja terveys, niin tärkeinä, etteivät ne saa lipsua käsistä pakolaispolitiikkaa vastustaessa.

Omassa työssäni seuraan Nuorisotakuuta, joka oli Kataisen hallitusohjelman kärkihankkeita, jota upeasti mainostettiin ja vietiin eteenpäin. Nuorisotakuun toimivuus oli hyvin erilaista kunnasta riippuen. Nuorisotakuu mainitaan Sipilänkin hallitusohjelmassa otsikossa Osaaminen ja koulutus. Harmikseni nuorisotakuuta ei avata enää niin laajasti ja leikkaukset ovat osuneet myös tähän melkoisesti. Nuorisotakuuta tulen seuraamaan jatkossakin tarkkaan.

Itseäni huolestuttaa myös se, että työllistymistä edistävien palvelujen painopiste on selkeästi muuttunut viimeisen vuoden aikana, tämä on todettavissa Temmin Työllisyyskatsauksesta 7/2015. Palkkatuettu työ, Starttiraha ja työvoimakoulutus ovat selkeästi vähentyneet. Omaehtoinen koulutus ja kuntouttava työtoiminta puolestaan ovat lisääntyneet. Työttömien ja pitkäaikaistyöttömien määrät ovat lisääntyneet, mutta aktivointi on selkeästi vähentynyt.

Se, mitä maassamme on tapahtunut työllisyyden ja eri-ikäisten ihmisten hyvinvoinnin osalta, ei ole mitenkään yhteydessä syksyn aikana kasvaneeseen pakolaisvirtaan. Jokaiselta meiltä vaaditaan rohkeita ja viisaita päätöksiä. Keshawan Nairin sanojen myötä toivotan sinulle voimia ja rohkeutta syksyn päätöksiin.Rohkeus antaa halun ottaa riskejä, vahvuuden olla myötätuntoinen ja viisauden olla nöyrä. Rohkeus on rehellisyyden perusta”.

Joanna Silver
Seinäjoki