Joanna Silver: Ne sanoo, ettei meillä ole varaa tällaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan

Blogi, Yleinen 08:31

Mietin ensin, että otsikkoni olisi ”Kunpa omistaisin taikasauvan, sillä ongelmat mä poistaisin”. Mutta eihän tässä taikasauvoja tarvita. Tässä tarvitaan suomalaista sisua, yhteistyötä ja ennen kaikkea tekoja.

Kaikki puolueet ajattelevat ihmistä ja vannovat tekevänsä kaikkensa suomalaisen hyvinvoinnin eteen. Hämmästyttävää tässä on se, miten ihmeessä ihmisten hyvinvointi ja ennen kaikkea hyvinvoinnin edistäminen nähdään niin monin eri tavoin. Toinen on valmis luopumaan sivistyksestä ja samalla syytää rahaa veroparatiiseihin, suomalaisin verovaroin koulutettu ihminen. Erilaisin investointeihinkin ollaan valmiita. Toinen on valmis rakentamaan olemassa olevien teiden viereen miljoonia maksavan uuden tien ja toinen haluaa investoida uuteen päiväkotiin. Joku toinen haluaa palkata hoitoalalle uusia työntekijöitä.

Suomalainen hyvinvointi, mitä se sitten on? Suomessa köyhyys on kasvanut huimasti. Lapsuusiän köyhyys on riski lapsen kasvulle ja hyvinvoinnille. Köyhyys voi vaikuttaa muun muassa terveys- ja hyvinvointikäyttäytymiseen sekä lapsen ja hänen vanhempiensa mielenterveyteen. Köyhyys aiheuttaa lapselle häpeää sekä monenlaisia ulkopuolisuuden ja osattomuuden tunteita. Kun perheen käytettävissä olevat tulot ovat vähäiset, jää lapsi helposti ulkopuoliseksi kaveripiirin kulutus- ja harrastustottumuksista. Pienituloisille, köyhyysrajan alapuolella eläville menojen kattaminen saaduilla tuloilla on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Lapsi ei ole syntyessään voinut valita perhettään ja perheensä taloudellista tilannetta. Suomessa pieni prosentti on vapaamatkustajia. Kyllä Suomessa halutaan tehdä töitä ja elää omilla varoillaan.

1990-luvun laman aikaan syntyivät leipäjonot ja oli tarkoitus, että ne olisivat olleet väliaikaista toimintaa. Leipäjonot ovat kasvaneet monen sadan metrin pituiseksi jonoksi, josta löytyy eri-ikäisiä ja erilaisilla historialla varustettuja suomalaisia. Yhä useampi suomalainen on erilaisten ruoka-avun antimien parissa. Apua tarvitsevien määrät kasvavat entisestään. Köyhyys ja leipäjonot eivät liene hyvinvointia.

Viimepäivien uutiset veroparatiiseista suututtaa valtavasti. Ekonomistit ovat julistaneet, ettei meillä ole varaa tällaiseen hyvinvointisuomeen. Meistä on varmaan aika moni nyt kysynyt itsekseen sekä julkisesti, että miksiköhän ei ole varaa?

Koska minulla eikä kellään ole sitä taikasauvaa, on käärittävä hihat, etsittävä ratkaisuja ja on toimittava. On keskusteltava, on tutkittava, on väiteltävä, on löydettävä oikeita vastauksia. On toimittava oikeidenmukaisesti, sivistysyhteiskuntaamme tuhoamatta. Hyvinvointi rakennetaan yhdessä, eikö totta? Yhdessä me hyvinvointia kulutammekin.

Joanna Silver
Seinäjoki