Liikenneministeri Bernerin kaavailemat tienkäyttömaksut on tältä erää tyrmätty opposition ja kansalaisten ankaran vastustuksen vuoksi. Tämä äänekäs vastustus sai hallituksen ministerit yksi toisensa jälkeen horjumaan ja vetämään tukensa hankkeelta. Lopulta ainoastaan pääministeri Sipilä antoi tukensa suosikkiministerinsä Anne Bernerin ajatuksille. Ja miksi ei olisi antanut? Osoittaahan esityksen läheisempi tarkastelu sen toteuttavan joka rivillään hallituksen ohjelmassaan ja aiemmissa päätöksissään omaksumaa kaverikapitalismin ja pakkoyhtiöittämisen ideologiaa.
Esityksen suurin sumutus sisältyy siihen, että kansalaiset laitetaan maksamaan asioita uudelleen kahteen kertaan. Hallituksen pirullisena suunnitelmana näyttää olevan, että myydään yhteisesti omistettua ja moneen kertaan kansalaisilla maksatettua omaisuutta yhtiöille ja kevennetään näin valtion tasetta. Kuten pääministeri Sipilä sanoi: laitetaan valtion tase töihin.
Lähtökohtana tulee olla, että tieverkoston omistaa Suomen valtio eli me kaikki kansalaiset. Me ja aikaisemmat sukupolvet olemme tiet ja väylät veroina ainakin kertaalleen maksaneet. Ne kuuluvat meille!
Esityksen mukaan tieverkosto ei siirtyisikään valtion eli taas meidän kansalaisten omistamalle yhtiölle ilmaiseksi, vaan yhtiö ottaisi tieverkon vastaan suuren velan saattelemana. Velan, jonka korkomenot olisivat olleet huikeat 300 miljoonaa euroa vuodessa ja nämä korot ja lyhennykset kansalaiset olisivat tienkäyttömaksuina maksaneet. Kolmesataa miljoonaa vuodessa, jotta saa käyttää omia teitä, eikä vielä senttiäkään teiden hoitoon. Pirullisen röyhkeää politiikkaa, sanon minä!
Jotta esitys olisi ollut täydellisesti hallituksen ohjelman mukainen, Berner suunnitteli rankaisevansa vanhemmalla autolla pitkiä matkoja ajavia kansalaisia kaikista raskaimmin. Eli siis pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvia pienituloisia ihmisiä ja perheitä, joilla ei ole varaa uuteen autoon ja jotka eivät voi käyttää julkista liikennettä.
Liikenneministeri Bernerin hämmennys oli aitoa, kun hallituskumppaneiden tuki suli hänen liikenneverkkoesityksensä alta. Olivathan hallituskumppanit perussuomalaiset ja kokoomus ottaneet kätten taputtaen vastaan hallituksen SOTE- esityksen. Esityksen, joka sisältää aivan samat pakkoyhtiöittämisen elementit kuin liikenneverkkoesityksessä on ja kalliiksi tulee. Hallituksen oman selvityksen mukaan menot kasvavat noin miljardi euroa ja jotka sitten katetaan kansalaisilta perittävillä asiakasmaksujen roimilla korotuksilla. Lisäksi SOTE- päätös toteutuessaan tietäisi lautaa monen maaseudun terveyskeskuksen ikkunaan ja näin hävittäisi kansalaisten yhdenvertaiset lähipalvelut. Palvelujen puuttuminen vauhdittaisi maaseudun autioitumista, sillä kuka muuttaa paikkakunnalle, mistä puuttuu tärkeät lähipalvelut. Mutta tämähän on tuttua tämän hallituksen politiikkaa.
Mutta niinhän tässä kävi että, liikenneministeri ei ymmärtänyt kuntavaalien merkitystä. Kuntavaalien läheisyys säikytti ministerit ja pelasti kansalaiset, meidät kaikki, tienkäyttömaksujen ikeeltä. Pelastaako kuntavaalit Soten pakkoyhtiöittämiseltä, se on nyt sinusta ja meistä jokaisesta kiinni. Lähde ehdokkaaksi kuntavaaleihin. Tule ja pelastetaan lähipalvelut!
Jukka Pekka Matintupa
Alajärvi