Kari Urpilainen: Sipilän sote-soppaa

Kirjoittaja:

Julkaistu:

Kategoria:

,

Suomalaisille veronmaksajille on viime viikkoina esitetty julkisuudessa uutta näytöstä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelu -uudistuksesta, jossa Keskustapuolueen johtaja Sipilä tukeutui tarkoituksellisesti ”koviin otteisiin”.

Sipilä uhkaili julkisuudessa hallituksen hajoamisella osoittaakseen maakuntien miehille ja naisille taistelevaa johtajaa, joka toimii puolueväen asettamien tavoitteiden puolesta. Politiikan tutkijoiden mielestä teko oli harvinainen sekä yllättävä. Julkisuudessa tapahtuvaa uhkailua ei ole koettu vuosikymmeniin. Turun Yliopiston erikoistutkija Erkki Railo avasi sanaisen arkkunsa harvinaisen rehellisesti kuvaamalla tekoa ”häikäilemättömäksi”.  Olkoon kuvaus niin tai näin, uskon kepun oman kenttäväen nauttivan ja hyväksyvän ronskin toiminnan sillä, että ”Sipilä osoitti kuka on isäntä talossa”. Kuinkas muuten agraariperustaisessa liikkeessä voisi ollakaan.

Olisikohan siitä kohta jo viisi vuosikymmentä kun kepukansa on tavoitellut vaaleilla valittavaa maakuntahallintoa. Sipilää edeltävät johtajat eivät ole siihen päässeet.  Hyvin oikeistolaista yhteiskuntakäsitystä edustavana Sipilän luottamus alkoi horjua kepuväen keskuudessa, joten hän tarvitsi uskonpalautusta omiensa edessä. Siksi jo sovitut askelmerkit sote -uudistuksessa saivat jäädä sivuun ja peliin vedettiin kokoomuksenkin yllätykseksi periaateratkaisu maakuntahallinnosta, jolle on annettu juhlavasti itsehallintoalue -nimi. Näin ainakin tässä vaiheessa. Kun katselin eräiden kokoomusvaikuttajien ilmeitä ja lausuntoja tuon kuuluisan yön jälkeen, syntyi heistä vaikutelma, että mitähän tässä oikein tapahtui. Niin uskomaton näytti katse ja hämmentynyt lause olevan.

Jos kaikki etenee niinkuin nyt näyttää, on selvää että maamme julkinen hallinto kokee historiallisen muutoksen. Erityisesti kunnallishallinnon rooli ja merkitys muuttuu rajusti kun keskimäärin puolet sen taloudellisesta vastuusta viedään.

Toisaalta voi kysyä mitä mieltä on puhua itsehallintoalueesta, jos ukkovaltio sen toiminnan yhä kiristyvästi rahoittaa sekä ohjaa sitä tiukasti omilla normeillaan. Mitä se sellainen itsehallinto oikein on? Kyllä se on hajutonta, mautonta sekä vähemmän mielekästä toimintaa.  Vaan  päästäänhän sitä  sanomaan , että meillä on oikein kansan vaaleilla valittavat päättäjät.

Joskus taannoin näitä isoja ”reformeja” valmisteltiin laajalla parlamentaarisella joukolla esim. komiteoissa, jossa asiantuntijat ja poliitikot yhdessä etsivät yhteistä hyvää. Tavoite oli uudistaa yhteiskuntaa tavalla, joka olisi eri näkökohtia kunnioittava ja jossa myös ratkaisun vaikuttavuutta yritettiin arvioida eli ennakoida.

Ollessani Valtiontilintarkastajien puheenjohtaja kauden 2000 -2003 arvioimme käytettyjä valmistelutapoja lainvalmistelussa ja päädyimme kannattamaan juuri isompien yhteiskunnallisten reformien osalta komitealaitosta. Näin siksi, että sen käytöstä oli hyviä esimerkkejä, eikä se välttämättä ollut niin ”raskas” ja aikaavievää kuin leimallisesti on väitetty. Jos nyt katsomme esimerkiksi julkisten sote -palvelujen järjestämislain 10 -15 vuotta kestänyttä valmistelua, olen kokolailla varma, että koettua nopeammin ja parempaan olisi päästy toimimalla toisin.  Nyt esim. valinnan vapaudesta tehdään ensiksi päätös, ja sitten vasta aletaan miettiä mitä se oikein tarkoittaa ja mihin sitä ihan oikeesti voidaan käyttää ja ennen muuta mitkä ovat taloudelliset seuraamukset.

Sipilän hallitus leikkaa eläkeläisiltä asumistukea niin, että liki 30.000 ihmistä putoaa köyhyysrajan alapuolelle. Kansakunnan tulevaisuuden ainespuita leikataan vaalikaudessa noin 3 miljardia kun koulutuksesta ja opetuksesta otetaan. Näin lisätään myös työttömyyttä. Tuloksia tuottanutta demarien aikaansaama nuorten yhteiskuntatakuu -järjestelmä romutetaan, jonka seurauksena nuorten työttömyys tulee lisääntymään. Jne.jne. Näin jotta saadaan menokehitystä kuriin. Mutta kuinka ollakaan uuden julkisen hallinnon rakentamiseen kyllä aiotaan löytää tarvittavat varat. Eli arvot ja poliittinen tarkoituksenmukaisuus ratkaisevat. Kuten erikoistutkija Erkka Railo sanoi, Sipilä ei epäröi käyttää todella järeitä aseita.

Kari Urpilainen
Kokkola