Kirsi Kandolin: Jo joutui armas aika ja suvi suloinen

Blogi, Yleinen 07:50

Samaan aikaan kun kouluissamme laulettiin suvivirttä, luimme ja ihmettelimme uutta hallitusohjelmaa. Koulutukseen on tulossa suuria leikkauksia ja opiskelijoiden etuuksia myös leikataan.

Puhumme kuinka nuorissa on tulevaisuus ja olemmekin näin toimineet ja olemme olleet ylpeitä koulutuksemme laadusta ja siitä kuinka nuorilla on mahdollisuus saada koulutusta.

Suuri huoli herää, mitä jatkossa tapahtuu erityisopetukselle ja kaikelle tuelle mitä erityisoppilas tai tukea tarvitseva oppilas tarvitsee. Kunnissa joudutaan tekemään jatkossakin suuria leikkauksia ja nyt lisäksi näitä leikkauksia koulutukseen tekee uusi hallitusohjelmamme.

Tukea tarvitseva nuori siirtyy perusopetuksesta toiselle asteelle, missä on myös huomioitava tämä tuen tarve ja sinne suunnatut uudet leikkaukset eivät tätä tuen määrää tule tulevaisuudessa lisäämään. Nämä toisen asteen opiskelijat, jotka tarvitsevat erityisopetusta tai eri tukitoimia olisivat tarvinneet nyt uudessa hallitusohjelmassa mahdollisuuden koulutusuudistukseen, missä huomioidaan heidän tarpeensa ja mahdollistetaan tuettu työllistäminen. Työnantajilla ei ole näille nuorille tarjota tätä tukea kun he hakeutuvat työharjoitteluun tai työelämään.

Voimmeko siis vain jatkossa luottaa siihen, että luokissa opettajat ilman tukitoimia pystyvät varmistamaan kaikille asianmukaisen opetuksen? Puhutaan myös paljon kuinka tulevaisuudessa tulee olemaan opettajista pulaa, mutta kuka haluaa tekemään töitä luokkaan, missä on luokkakoko suuri ja mukana oppilaita jotka tarvitsevat erityisopetusta ja avustajamahdollisuutta ei ole eikä resursseja muuhunkaan? Niin onhan tässä olemassa parannuskeino, hakeutua opettajaksi tuleviin maksullisiin kouluihin, missä resursointi on eri luokkaa kuin kunnallisessa koulussa.

Tässä kohtaan ei voi kuin toivottaa hyvää kesälomaa ja kesää kaikille.

Kirsi Kandolin
Kurikka