Kirsi Kandolin: Kuka on oikeutettu työkyvyttömyyseläkkeeseen?

Blogi, Yleinen 10:40

Nuori joka sairastaa psyykkisesti laitetaan automaattisesti työkyvyttömyyseläkkeelle. Meillä Suomessa ei ole tarpeeksi resursseja tukea näitä nuoria opiskelussa tai työelämässä niin, että he kuntoutuisivat normiyhteiskuntaamme veronmaksajiksi. Ihminen, joka sairastuu fyysisesti, joutuu terveydenhuollon, työvoimatoimiston, vakuutusyhtiön ja yleensä lopuksi sosiaalitoimenkin rattaisiin moniksi vuosiksi. Miksi meillä Suomessa on näin?

Psyykkisesti sairastava nuori tarvitsee paljon tukitoimia ja apua psyykkiseen sairauteensa. Näitä tukitoimia ei pystytä antamaan oppilaitoksissa tai työpaikoilla. On helpompi antaa nuorelle työkyvyttömyyseläke. Nuori syrjäytyy yhteiskunnasta ja yhteisöistä vaikka hänellä itsellään olisikin halu saada koulutus tai työpaikka. Ajattelemmeko tässä kohtaa nuoren parasta vai säästöjä?

Ihmistä joka on fyysisesti sairas (yleensä jo keski-iänylittänyt) juoksutetaan usealla eri lääkärillä perusterveydenhuollossa sekä erityissairaanhoidossa. Omat lääkärit vaihtuvat ja työvoimatoimisto sekä Kela vaativat B-lausuntoa toisensa perään. Sairas joutuu käymään läpi eri lääkityksiä ja hoitoja, pelkäämään työpaikkansa menetystä, hoitamaan sairaudestaan huolimatta lapset ja kodin. Sairauslomaakaan ei aina saa helposti saatika aikaa samalle lääkärille. Fyysisesti vajaakuntoisen on kokeiltava osa-aikatyötä tai tehtävä kevyempää työtä josko pystyisi edes johonkin. Tämä vähentää tuloja joka vaikuttaa ihmisen koko elämään. Ihminen laitetaan uudelleenkoulutusputkeen joka usein valitettavasti johtaa siihen, että kursseilla ja työkokeiluissa joutuu käymään kuukausia niiden johtamatta mihinkään. Fyysisesti sairas väsyy henkisesti ja useamman vuoden pyörityksessä oltuaan joutuu jäämään sairauslomalle 300 päiväksi, jonka jälkeen on mahdollisuus hakea työkyvyttömyyseläkettä. Eläkeyhtiön asiantuntijalääkärillä ja muilla päätöksiin osallistuvilla lakimiehillä ja eläkeratkaisijoilla on sen jälkeen päätösvalta tämän sairaan kohtalosta.

Valitettavan monella kaikki pyöritys alkaa taas alusta koska päätös on kielteinen. Kuinka paljon on tähän mennessä jo käytetty yhteiskunnan varoja? Fyysisesti sairas ihminen on jo henkisestikin täysin loppu ja haluaisi vain, että tilille tulisi joka kuukausi edes se pieni mahdollinen summa jolla jotenkin selviäisi mutta ei tarvitsisi enää yrittää jotain johon ei enää kykene. Meillä on varaa pyörittää näitä jo vuosikymmeniä töitä tehneitä ihmisiä eri tahoilla monia kuukausia, jopa vuosia ja samalla todeta psyykkisesti sairas nuori työkyvyttömäksi vaikka hänellä itsellään olisi haluja ja kykyjä päästä kiinni työelämään.

Kirsi Kandolin
eduskuntavaaliehdokas
Kurikka