Maria Liisa Haapala: Mielenterveyskuntoutujien hoito Järvi-Pohjanmaalla

Blogi, Yleinen 09:47

G Squar on pääomasijoittaja yhtiö Ranskassa. Se tuottaa mielenterveys- ja päihdepalveluja, palveluja kehitysvammaisille, vanhuksille, lapsille ja nuorille lähinnä palveluasumisyksikköinä.

Vimpelissä oleva Järviseudun sairaala, joka toteutti mielenterveyskuntoutujien ja päihdeongelmaisten hoitoa, lakkautettiin huhtikuussa 2013 olleessa perusturvalautakunnan kokouksessa äänin 7-5. Sosialidemokraattinen jäsen äänesti lopettamisen puolesta. Silloinen perusturvajohtaja Rauni Lanamäki ajoi sairaalan lakkauttamista. Säästöjä kaavailtiin saatavan (Alajärvi, Soini, Vimpeli) noin 500 000 € vuosittain. Tarjouskilpailun jälkeen mielenterveyskuntoutujien huolto annettiin Mikevalle. Vuonna 2012 G Squar osti Mikevan. Vimpelissä oleva Mikeva rakensi asumispalveluyksikön Järviseudun sairaalan taakse.

Minulla on ollut onni tutustua Vimpelin Windalan toimintaan läheiseni kautta. Hän oli siellä kuntoutusjaksolla. Henkilökohtaisen hygienian hoito opetettiin näyttämällä WC ja kylpyhuoneessa näyttämällä hanat.

Windala ilmoittaa hakevansa ja tuovansa asiakkaan kotoa ja kotiin. Niinpä yksikön auto ilmestyi pihaan, olivat menossa asiointimatkalle Alajärvelle ja hakivat oheistoimintana tulevat asukkaat taloon. Samoin tulomatka hoitui. Siis oheistoimintana. Läheinen kertoi, että ruokana on: ruispuuroa, kaurapuuroa, pinaattikeittoa (munan puolikkaita sai ottaa useamman), lohkoperunoita, paistettua jauhelihamurua. Kysyn eikö lihaa ollenkaan. Kyllä, viikonloppuna makkaraa. Voileivät tehdään valmiiksi, asukkaat rivissä hakemassa omansa. Ruoka on ollut hyvää, tullut lapsuus mieleen. Lääkäriä ei ollut näkynyt.

Kävin perusturvalautakunnan kanssa tutustumassa paikkaan. Kysyin, onko talossa keittäjää. On. Kysyin viikonloppuinakin? Ei ole, silloin vuorossa olevat tekevät ruuan. Jos olisi kokoaikainen, pitäisi palkata uusia työntekijöitä. Miten usein teillä käy lääkäri (psykiatriaan erikoistunut). Kahden viikon välein. Jos tulee jotain yllättävää, niin Järvi-Pohjanmaan terveyskeskukseen mennään. Kysymyksessä oli/on siis mielenterveyskuntoutujien huolto/asumispaikka!

Nyt jälleen uudet tuulet puhaltavat Järvi-Pohjanmaalla. Psykiatrian avohuollon palvelut yhdistetään yleiseen kodinhoitopalveluun. Koulutetut hoitajat menettävät vastaanottotilansa ja ”ajan mittaamista tehtävään” on väläytetty. YT-neuvottelussa joku hoitaja oli kysynyt, missä he keskustelevat asiakkaan kanssa. Asiaa hoitava oli vastannut, että eikös psykiatrian hoitosuhde ala ja sitten lopu. Hän oli luvannut jakaa lääkkeet sen puolen asiakkaille, jossa hän itse asuu. Tällaiseen muutokseen ei tarvita perusturvalautakunnan päätöksiä.

Kaikki Windalan kanssa sovitut asiat on kirjattu sopimusta tehtäessä. Näinkö on ollut tarkoitus säästää 500 000 €:a vuositasolla. Mihin ne ihmiset ovat jääneet?

Marja Liisa Haapala
Alajärvi