Martti Suomi: Irtisanomissuojan heikennys meneillään

Blogi, Yleinen 10:13

Työntekijän irtisanomissuojan heikennystä käytettiin juuri tapahtuneessa eduskuntavaalissa vaalipuheina ja kummallista kyllä nämä henkilöt näyttivät menestyvän vaaleissa. Kuinka heikko irtisanomissuojan täytyisi olla? Vaikka yleisesti irtisanomissuoja on jo heikoksi todettu, nykyisessä hallitusohjelmassa vielä suoraan suunnitellaan työsuhdeturvan osittaista poistamista koeajan pidentämisen muodossa.

Työsopimuslain säädöksiä irtisanomisen suojaksi ei ole lisätty vaikka maailma on muuttunut. Perusperiaatteena laissa on se, että työsuhteen päättämiselle pitää olla syy. Olemmeko menossa aikaan jossa mitään perustetta ei tarvita, viitteitä siitä jo on.

Työvoiman vuokraus on tullut pysyväksi tavaksi työmarkkinoille. Näillä työntekijöillä työsuhteen jatkuminen on suuri kysymysmerkki. Työn tekemisen muuttaminen aliurakoitsijalle katkaisee usein olemassa olevan työsuhteen vaikka työ jatkuu. Jos koeajan pidennys toteutetaan lakiin niin sesonkitöissä työsuhdturva poistuu kokonaan. Esimerkiksi kesätyötekijöistä tulee lainsuojattomia.

Uutena ilmentymänä ja lisääntyvänä työsuhteena on nyt ns. ”nollatuntisopimukset”. Näiden  määrä on jo ylittänyt 80 000 työsopimuksen työntekijämäärän. Nollatuntisen työntekijän työsuhdetta työnantajan ei tarvitse edes irtisanoa, työtunteja vaan ei ole. Näille työsopimuksille ollaan juuri keräämässä kansalaisaloitetta, nimiä on tiettävästi jo riittämiin mutta mitä eduskunta sitten päättää? Kun työsuhdeturvan heikentäjät ovat nyt lisänneet voimaansa eduskunnassa, niin odotettavissa ei varmaan ole hyvää.

Työsuhteessa pitäisi olla johdonmukaisuus eli työsuhteen päättämiselle pitäisi olla peruste. Työsuhteen irtisanomissuoja on syysyhteydessä työsuhteen ehtoihin. Jos työntekijä ei voi tietää työsuhteensa jatkumista, niin on vaikeaa pyytää työehtojen parantamista vaikka parantamiseen olisi syytä.

Työntekijä heikentyneen työsuhdeturvansa vuoksi voi menettää työsuhteensa siis ilman mitään perusteltua syytä. Ns. väliinputoamisia on jo tapahtunut ja niiden määrä ilmeisesti lisääntyy. Työsuhdeturvan parantamiselle olisi nyt suuri tarve. Sen sijaan heikennyksiä vain suunnitellaan.

Martti Suomi
Mustasaari