Miapetra Kumpula-Natri: Pohjalainen, verovilppi haittaa juuri sinua

Blogi, Yleinen 12:27

Salillinen europarlamentaarikkoja ja virkamiehiä hörähtää epäuskoiseen nauruun. Yleisradion tutkiva toimittaja Minna Knus on juuri kertonut, mitä Panaman paperit ovat paljastaneet suomalaisyritysten toiminnasta. Knus ja hänen eurooppalaiset kollegansa ovat parlamentin kuultavina työstään Panaman paperien parissa. Epäuskoista naurua kirjoittaa kertomus siitä, miten Nordean asiakkaiden postilaatikkofirmoissa on ollut vastuuhenkilöinä jopa kuolleita ihmisiä. Toimittajat toistavat yksi toisensa jälkeen saman toiveen: tietovuotajia ja väärinkäytösten paljastajia on suojeltava!

Ihmiset, jotka toimittivat journalisteille asiakirjoja ja muita todisteita esimerkiksi Luxemburgin ja Panaman vuotojen yhteydessä, ovat veronkierron vastaisen taistelun sankareita. Heidän ansiostaan kansalaiset, järjestöt ja poliitikot ympäri maailmaa ovat heränneet aivan uudella tavalla vaatimaan verotuksen oikeudenmukaisuutta. Heitä pitäisi palkita, ei missään tapauksessa rankaista, kuten nyt on käynyt. Esimerkiksi LuxLeaks-vuotojen tietoja toimittanut Antoine Deltour tuomittiin keväällä vuoden ehdolliseen rangaistukseen ja 1500 euron sakkoihin varkaudesta ja ammatillisten salaisuuksien vuotamisesta.

Parlamentti on veronkierron vastaisessa taistelussa nyt tosissaan. Veronkiertoa hankaloittasvien toimien puolesta on äänestetty koko tämä vuosi. Heinäkuussa äänestimme mietinnöstä, jonka mukaan väärinkäytösten paljastajat ansaitsevat tehokkaan oikeudellisen suojan. Syyte tulisi olla mahdollista jättää nostamatta tapauksissa, joissa tietovuotajat ovat toimineet yleisen edun nimissä. Olen tällä viikolla jättänyt parlamentin sosiaalisen pilarin mietintöön muutosehdotuksen, jossa tietovuotojen paljastajia suojeltaisiin siinä tapauksessa, että heidän vuotonsa koskisivat esimerkiksi veronkiertoa, merkittäviä tietosuojarikkomuksia, pimeää työtä, merkittäviä työsuhde- ja työsuojelurikkomuksia tai korruptiota.

Euroopan komissio arvioi verovilpin ja veronkierron laajuudeksi vuosittain jopa biljoona euroa. OECD:n arvioiden mukaan verotulojen menetys on maailmanlaajuisesti 4–10 prosenttia kaikista yhteisöverotuloista eli 75–180 miljardia euroa vuodessa. Verovilppi ja epäreilut verojärjestelyt haittaavat jokaista ihmistä, joka käyttää julkisia palveluja. Suomessa niitä käyttävät kaikki, synnytyssairaalasta koulun kautta erikoissairaanhoitoon. Sen lisäksi se haittaa rehellisiä yrityksiä, jotka maksavat verot tunnollisesti.

Pohjanmaalla on satoja rehellisiä, yhteiskuntavastuunsa hoitavia pk-yrityksiä, jotka joutuvat kilpailemaan verovilppiä ja epäreiluja verojärjestelyjä tekevien yritysten kanssa, jotka usein ovat suuria ja kansainvälisiä. Siksi verovilppi ei ole mikään Panamaa ja Luxemburgia koskeva asia vaan nakertaa rehellisten yrittäjien tilipussia joka päivä.

Miapetra Kumpula-Natri
europarlamentaarikko