Otto Mantere: Eduskuntavaalit lähestyy – opiskelija, vaikuta!

Blogi, Yleinen 21:32

Koulutus ja opiskelijat ovat olleet kovien leikkausten uhri tällä hallituskaudella. Leikkausten kohteeksi on päätynyt mm. opintotuki ja ammattikorkeakoulurahoitus.

Opintotukeen luvattu indeksikorotus puolitettiin heti, ja sen lisäksi valtio päätti rajata opintotuen vain yhteen samantasoiseen korkeakoulututkintoon.Ammattikorkeakouluille esitetään ensi vuodeksi noin 103 miljoonaa euroa vähemmän rahoitusta kuin vuonna 2012. Rahoitus vähenee siis opiskelijaa kohden 900€, ja opettajaa kohden yli 18 000€. Ei hyvä!

Nyt on meidän aika vaikuttaa Suomen tulevaisuuteen! Huhtikuussa 2015 järjestetään eduskuntavaalit, ja on aika kertoa millainen tilanne opiskelijoilla tällä hetkellä on, ja minkä pitäisi muuttua. Kansanedustajien keski-ikä on 52 vuotta. 52-vuotias ei tiedä mitään opiskelijoiden tämänhetkisestä tilanteesta, ellei opiskelijat kerro mikä mättää. Käykää torilla tapaamassa ehdokkaita, ja vaatikaa opiskelijoille parempaa! Koulutuksesta leikkaaminen on kestämätöntä politiikkaa, mikä kostautuu tulevaisuudessa.

Vaadi näitä! Oton kolme vinkkiä:

  1.      Opintojen ohjaus ja opintotuki

Opintotuen muutosten vuoksi opinto-ohjaukseen on satsattava huomattavasti enemmän resursseja, että ihmiset löytävät haluamansa alan mahdollisimman nopeasti. Opintotuen rajaaminen yhteen samantasoiseen korkeakoulututkintoon on järjetön. Tulevaisuudessa suurin osa ihmisistä tulee tekemään useamman eri alan töitä työuransa aikana. Opintotuen rajoitus epätasa-arvoistaa Suomen loistavaa koulutusjärjestelmää.

  1. Koulutuksen laatu

Korkeakouluissa tehdään jatkuvasti erilaisia rakennemuutoksia. Mitä jos käytettäisiin resurssit rakennemuutosten sijaan itse opetuksen laadun kehittämiseen?

  1. Ei lukukausimaksuja EU­- ja ETA-­alueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille

“Ne tulevat tänne elämään meidän rahoilla!” –argumentti ei pidä paikkaansa. 70% ulkomaalaisista opiskelijoista haluaisivat jäädä Suomeen töihin.  Suomeen opiskelemaan saapunut henkilö on hyvin eri asemassa, kuin maahan töihin muuttanut, perheen mukana tullut nuori tai tänne sijoitettu pakolainen. Rahaa ei tule vaan sitä ennemminkin kuluu. Suomeen opiskelemaan tulo ei itseasiassa ole ilmaista, saatika halpaa puuhaa. Tarjolla siis kansainvälistä osaamista ja verotuloja: Ei pilata sitä!

Otto Mantere
kansanedustajaehdokas
Ilmajoki