Ville Halmesmäki: Itämeri – Rauhanmeri

Blogi, Yleinen 12:59

Tällaisella otsikolla aloin viikolla kirjoitella. Mutta sitten iski salama. Lista-Antti. Ja siitä minä mieleni pahootin. Oikiasti.

Kaikki, jos nyt rakennuksilla ovat toitä tehneet tai kotona pikkuisenkin remonttia. Aikaa ja hermoja vie eniten listojen tekeminen ja laittaminen. Mutta Lista-Antilla on ollut aikaa ja silti saumat listoissa irvistää. Eduskunnan puhemieskin ilmoitti listojen olevan roskis-tavaraa.

Otsikkoon, Itämeri- Rauhanmeri. Näinhän siitä puhuttiin. Joskus.

Puolustusministeri palottomassa ajolähdössä koppilyönnillään putsas kentän tyhjäksi, pesäpallotermein. Olisi lyönyt laittoman, olisi ajo sentään jatkunut. Yhdellä palolla. Selittelijöitä on ollut. Presidentti, pääministeri ja ulkoministerikin on selitellyt puolustusministerin ulostuloa. Tasapuolisesta koko Suomen puolustamisesta.

Mutta miksi Ahvenanmaa nyt kiinnostaa? Sen puolustus ja vaikeus.

Nato-kortilla on leikitty aikansa. Naton lentokoneita, ja miehistöä panssareineen on käynyt harjoittelemassa Suomessa. Armeija vastaavasti on käynyt harjoittelemassa ulkomaillakin, maavoimin ja lentokonein. Puhutaan Nato yhteensopivuudesta. USA tuo joukkojaan Norjaan ja Baltian alueella vahvistetaan joukkoja Naton toimesta.

Venäjä siirtää Iskander-ohjuksia Kalingradiin ja kaksi pitkän matkan ohjuksilla varustettua kornettiluokan laivaansa Itämerelle.

Nato-haukoille; Kiitos! Alkaa pohjoinen sotilaallinen tyhjiö täyttyä. Sotakoneilla ja miehistöllä. Rauhanmerelle liikennettä. Ilmassa, pinnalla ja pinnan allakin.

”Trumpnismi” leviää pitkin maailmaa, vai olisiko sittenkin oikea sana nationalismi. Venäjä etulinjassa. Kansainvälisestä rikostuomioistuimesta on muutamia Afrikan maita jo eroamassa. Jopa perustajamaakin. Filippiinit uhkaa erota YK:sta. Ja mikä on tapahtumassa, oikeasti. Iso-Britannian ero EU:sta. Politiikan tekeminen on nykyään viihdettä. Enemmän kuin yhteisten asioiden hoitamista ja vastuun ottamista.

Valtio Suomessa laatii säännökset, millä ja miten kuntien pitää toimia. Virkamiehet kunnissa toimii valtion säädöksien mukaan. Valtuustot nuijii mitä virkamiehet valtion säädöksien mukaan tekevät ja esittävät.

Elämme näennäisyysdemokratiassa, vaalidemokratiassa. Poliitikot vain viihdyttää. Lausunnoillaan kokouksissa, lehdissä, tv-ohjelmissa ja ovat kansan tapaamisissa ”muka kovana”. Kun äänestys valtuustossa tulee, ryhmäkuri ja virkamiesten esitys. Valtion määräämien sääntöjen mukaan, on se oikea päätös. Vai olisiko sittenkään?

Sitä ihmettelen kuinka Vallonia voi venyttää EU:n kauppasopimusta Kanadan kanssa. Meille EU:stahan tulee vain valmiiksi päätettyjä asioita. Ehkä muualla on toisin, maakunta Belgiassa pistää jopa kyseenalaiseksi Euroopan Unionin vapaakauppasopimuksenkin. Muuttuukohan malli Suomessakin, kun tulee maakuntavaltuustot?

Kaikille hyvää talven alkua. Varsinkin itsenäisyyspäivää! Ollaan menossa kohti Suomen 100-vuotisjuhlaa. Jos Lista-Antti listoineen onnistui estämään hallituksen esittämän veteraanieläkkeen leikkauksen, Sitten ei työ ole mennyt hukkaan. Listoineen. Sittenkin herää vielä kysymys? Kuka oli asiantuntija listalla, veteraaniasiassa. Haluaisin kiittää! Vai oliko listan ulkopuolinen?

Ville Halmesmäki
Lapua