Toive Tynjälä: Maahanmuutto kangistuu Etelä-Pohjanmaalla

Etelä-Pohjanmaan maaseutu olisi mitä otollisinta paikkaa maahanmuuttajien kotoutumiselle. Täällä kaupunkiyhteisöt Seinäjoki, Närpiö ja Vaasa ovat hoitaneet hyvin velvollisuutensa. Keski-Suomen pienehkö pitäjä Kyyjärvi on sinnikkäästi haluamassa maahanmuuttajia asumaan tiluksilleen, onnistunutkin siinä.

Mutta lehdistä olemme saaneet lukea vähän väliä, että se ja se kunta tässä maakunnassa ei halua näitä ystäviä tiluksilleen. Jossakin pitäjässä aloitettiin oikein nimienkeruu talosta taloon kertomalla vanhemmille, että nyt teidän naapuriin on tulossa maahanmuuttajia, jotka raiskaavat tyttärenne.

Kansanopistokenttä läpi Suomen on aidosti kiinnostunut ja myös totaalisen täydellisesti haluaa hoitaa maahanmuuttajien kotouttamisen; suomen kielen ja tapakulttuurin oppimisen. Mutta peruskunnat eivät anna siihen mahdollisuutta.

Oulussa kuukausi sitten Kansanopistopäivillä kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd) valotti juuri tätä asiaa niin selkeästi, että eteläpohjalaisten kuntaihmisten olisi pitänyt olla kuulemassa tätä selontekoa. Käytin siellä juuri tästä puheenvuoron.

Mitä nämä eteläpohjalaiset jäärät sitten tekevät, jos ja kun seuraava muuttoaalto tuo taas useita tuhansia (puhuttu jopa miljoonasta) maahanmuuttajia, jotka pitäisi sijoittaa myös Etelä-Pohjanmaan maaseudulle, josta he ponnistavat suomalaiseen elämään?

Esimerkiksi Itä-Suomen suurilla työttömyysalueilla maahanmuuttajat ovat olleet pelastus monille yrityksille. Päinvastoin kuin monet jankuttavat, että maahanmuuttajat vievät työttömiltä työpaikat. Mikä rikkaus heidän tulonsa onkaan oppilaitoksille, yrityksille ja kunnille, kuntalaisille, Seinäjoelle ja koko maakunnalle ja sen yrityksille?

Etelä-Pohjanmaalla on aloittanut neljän syyrialaisnaisen ryhmä kielen opiskelun ja nyt odotetaan jo lapsiperheitä samalta alueelta maakuntaan. Monet kansanopistot ovat vastanneet myöntävästi maahanmuuttoviraston kyselyyn alaikäisten turvapaikanhakijanuorten Nutukka-koulutuksen järjestämisestä tulevaisuudessa.

Mutta miten se onnistuu, ellei opistopaikkakuntien kunnat halua ottaa heitä vastaan ja asuttaa? Esimerkkejä on jo siitä, että kunnilla on vapaana asuntoja heille, mutta kunnat eivät halua niitä vuokrata maahanmuuttajille.

Onko tässä lopulta tulevat kuntavaalit, tietämättömyys, pelot ja tottumattomuus syinä elämän jatkumiseen? Maahanmuuttajat ovat monasti motivoituneimpia opiskelemaan ja työhön kuin me kantasuomalaiset. Opiskelijat ja henkilökunta opettajineen kansanopistoissa ovat halukkaita vastaanottamaan turvapaikanhakijoita opiskeluyhteisöönsä, mutta ympärillä asuvat eivät. Vai onko niin, että kuntalaisista vain pieni osa huutaa vastaan. Esimerkki Ilmajoelta, jossa 600 oli laittanut nimensä ehkä väärillä perusteilla vastustavaan nimilistaan. Siis yli 12 000 asukkaasta viisi prosenttia.

Arvaapa mitä tästä pahimmillaan voi seurata?

E-P:n opistossa Ilmajoella alkoi maahanmuuttajanaisten kotouttamiskoulutus kahdeksan vuotta sitten laajentuen nopeasti miesten koulutukseen. Kasvu koulutuksessa on jatkunut niin, että parhaimmillaan yhtenä lukuvuonna on ollut yli 20 kansallisuutta kaikista maanosista. 25 nuorta turvapaikanhakijaa Irakista ja Afganistanista aloitti alkuvuonna maahanmuuttoviraston rahoituksella. Näinä päivinä alkoi 28 mamu-nuoren aikuisten perusopetus oppivelvollisuusiän ylittäneille. Tässä tullaankin siihen, kun Ilmajoki ei myönnä ja Seinäjoki on myöntämässä kuntapaikat näille opiskelijoille, mikäli he saavat oleskeluluvat. Mikä on jatko? Nyt pohditaan kiivaasti, järjestetäänkö opetus jatkossa Ilmajoen sijaan Seinäjoella. Tähänkö Ilmajoella tähdätään?

Mielenkiintoiseksi asian tekee se, joutuuko koko Etelä-Pohjanmaan opisto etsimään tilat Seinäjoelta, jos opisto ei saa lupaa sivutoimipisteelle kaupungissa. Sitä ei ainakaan opisto itsessään halua. Vai ottaako Ilmajoen kunta vastuulleen oppilaiden kuljetuskustannukset asunnoista opistolle?

OKM:n opetusneuvostason mukaan E-P:n opistolla ei ole mahdollisuutta saada sivutoimipisteen lupaa Seinäjoella, matka on liian lyhyt. Sen sijaan koko opiston siirtämiseen saa luvan.

Toive Tynjälä
Ilmajoki