Lokakuussa 2013 olen kirjoittanut kolumnin otsikolla Suomi, mahdollisuuksien maa? Kolumnissa pohdin mm. sitä, että on lottovoitto syntyä Suomeen. Jokaisella taustasta huolimatta on mahdollisuus edetä Suomessa opiskelujen kautta. Voi opiskella sitä, mihin omat taidot ja tahdot riittävät, ei ole väliä kenen perheeseen olet syntynyt.
Nyt kaksi vuotta myöhemmin, en voi olla enää samanlaisella positiivisuudella samaa mieltä. Kyyti on vaihtunut hurjaksi. Kun olen lottovoittoon verrannut, on todettava, että nyt kyllä veikkausvaroja leikataan hurjasti.
Leikataan, leikataan ja leikataan. Omalla työsektorillani sosiaalialalla olen aina saanut todeta, että kun ihminen ja hänen ympärillään oleva perhe ja suku voivat hyvin, niin silloin työpaikka ja valtiokin voivat hyvin. Nyt näyttää siltä, että leikataan, jotta valtio voisi hyvin. Ihan totta! Miksi ihmeessä me aikuiset järkevät ihmiset emme usko tutkimuksia? Kaikki se, mitä me satsaamme lapsiin ja perheisiin, maksaa se valtiolle huomattavasti takaisin. Vanha virsi, mutta niin tosi.
Leikataan varhaiskasvatuksesta, koulutuksesta, eläkeläisten eduista jne. Vanhemmat saavat tehdä lisää töitä, puskea pidempää työpäivää, joka on taas lapsilta pois. Toinen ääripää on se, että leikataan töitä, pienennetään työntekijän työaikaa ja palkkaa, mikä vaikuttaa siihen, että töitään ei voi tehdä yhtä laadukkaasti ja palkan menetys näkyy terveydessä ruoan laadun heikkenemisellä, harrastusmahdollisuuden pienenemisellä jne. Terveyden menetys jos jokin, se valtiolle maksaakin. Työn täytyy kannattaa, niin työntekijää, kuin palkanmaksajaakin.
Ihmisten kohdalla puhutaan syrjäytymisen ehkäisystä, johon Suomessa ei ole panostettu riittävästi vaan on maksettu kalliimpaa jälkihuoltoa. Onko nyt näin, että Suomen taloudessa voi puhua myös syrjäytymisestä ja syrjäytymisen ehkäisystä? Poikkeuksena kuitenkin se, että valtion sisällä saat nyt kaikessa rauhassa pudota ja syrjäytyä. Köyhät köyhtyy ja rikkaat rikastuu.
Kyllä! Suomi on syrjäytymisvaarassa! Miten niin? Siksi, että leikkaukset kohdistuvat yli puoleen suomalaisesta väestöstä. Lottovoitostakaan ei voi enää puhua. Suuret voittoluokat on lakkautettu ja tilalle tullut pienempiä arpavoittoja.
Arpaonnea! Hyvää ja positiivista vuotta 2016!
Joanna Silver
Seinäjoki
Kommentit
Yksi vastaus artikkeliin “Joanna Silver: Hei Suomi, oletko syrjäytymisvaarassa?”
Hyvä kirjoitus Joanna S. Karmeata sanoa, mutta ileisesti hallituksen tavoitteena on, että köyhimmästä päästä ihmiset ovat työkarjaa (mitenkään eläimiä halveeraamatta). Sairaat ja vanhat joutavat kuolemaan nopeammin pois yhteiskuntaa rasittamasta ja vähävaraisten lapsiin ei kannata satsata koska tavoitteena ei ole mikään erityisesti hyvä ja pitkä elämä.